Hogyan írjuk át kedvenc prezentációnkat DVD filmre?

Egy ilyen felkérés érkezett egy barátunktól (ugye meg tudod csinálni?), s miután nekem még nem jutott eszembe ilyen, ezért gyorsan kellett valami megoldást találni.

Peremfeltételek: szabad szoftver használatával és minél kevesebb lépésben.

Első körben az OpenOffice-t vettem elő, azt gondoltam, hogy tud ilyet saját magától (pl. ahogy pdf-be exportál) – sajnos azonban csak swf formátumba hajlandó kiküldeni. (Ez már fél megoldás lenne, mert az swf -> avi konvertálás az megy, de az swf fileba egyrész nem teszi bele a zenét, másrészt a diák közötti továbblépéshez valami beavatkozást kér.)

Szintén felmerült megoldásként a diák kiexportálása képenként, s azok összefűzése egy videó szerkesztő programmal (meg a hangot bevágni alá) – ezzel az a baj, hogy elvesznek az egyes diákhoz beállított animációk, másrészt a hang időzítése (ezekhez az animációkhoz) külön feladat.

OpenOffice félretesz.

Második (egyelőre végső) megoldás: egy screen capture programmal a diavetítést felvenni videó formátumba, s azt átkonvertálni a dvd-hez szükséges alakzatba.

Ennek a megoldásnak további előnye, hogy a kapott feladatként prezentációk egyike nem szerkeszthető (a háttér kapott jelszavas védelmet), viszont megkaptuk pps formátumba, amit gyakorlatilag csak lejátszani lehet.

Screen capture program (magyar neve? – képernyőkapkodó?): linux alá a Shutter (lánykori nevén Gscrot) a shutter-project.org oldalról, win32 alá CamStudio a camstudio.org oldalról tölthető le.

S innen már indulhat a fáklyás menet – screen capture program beállít (hogy a teljes képernyőt szeretnénk, a hangot pedig a saját hangkártyáról), majd felvétel indul, lejátszás indul, felvétel leállít, videó fájl elment.

A végét mindenki a megszokott módon intézheti, nincs más teendő, mint a videó elejéről és a végéről levágni a felesleget, s a fenti műveletet mindegyik prezentációval megismételni, a keletkezett anyagot lemezre kiírni, ízléses borítót szerkeszteni, becsomagolni, fa alá betenni, gratulációkat átvenni.

Jó munkát mindenkinek.

Vélemény, hozzászólás?