A közösségi szájtok és 2010 (webisztan)

A webisztán oldalán (is) megjelent egy előrejelzés 2010-re, méghozzá 2 részben. Ennek 2. része a közösségi szájtok és a portálfejlesztés témakörével foglalkozik.

“Mindenekelőtt beszéljünk a már létező közösségi szájtokról. Ha 2009 a nagy és sikeres közösségi szájtok konszolidációs időszaka volt az USA-ban, akkor 2010 is az lesz. Persze ettől még a fejlesztések nem állnak le.

A Facebook minden jel szerint menedzsmentproblémákkal küszködik. A legfrissebb pletykák szerint ismét visszarendeződés lesz: a korábbi dizájn- és felületi megoldások szellemében módosítják a szájt külalakját. Nem tartom teljesen kizártnak, hogy a Facebooknak már nem tesz jót, hogy Mark Zuckerberg a vezetője.

Sokszor tűnik úgy kívülről, hogy kapkodnak. Privacy-irányelvek módosítgatása, visszavonása, megint meglépése. Felületátalakítások, majd visszaalakítások, majd megint új dizájnfelfogás. Kisalkalmazások támogatása, majd elmeszelése a facebookos felületekről, majd megint előtérbe helyezése. Értesítések pusholása, majd eltűntetése, limitálása, majd megint előtérbe helyezése.

Persze mindezeket hívhatjuk kísérletezésnek is. De egy ekkora méretű szolgáltatás esetében azért megfontoltabb, határozottabb lépésekre lenne szükség. Ettől függetlenül a Facebook folytatja növekedését.

Várható, hogy a Facebook API-n több változás is végbe fog menni. A limitációk, a felhasználható adatok köre biztosan változni fog. Ezzel némileg összefüggő változás lesz az újabb bevételi források keresése. Nem tartom ördögtől valónak, hogy a Facebook API-t legtöbbet használó alkalmazásokkal például egyedi megállapodásokat kössön Zuckerberg csapata.”

(…)

“Mint a múltkori postban is említettem, a másik fontos irány a mobil. Mobilplatformra fejleszteni nem csak azért fontos, hogy egy kiemelt demográfiai csoportot gyorsan és könnyedén tudjon elérni a startup. A jelenlegi platformok (iPhone, Android, Symbian, STB.) azért is jók, mert megtanítják a portálfejlesztőket a “keep it simple” elvére.

Aki képes jól szűkíteni a portálja eszköztárát egy mobil kijelzőjére és képességeire, az nagyobb eséllyel lesz sikeres portálfejlesztésben is. Ami nem működőképes mondjuk egy iPhone kijelzőjén, az valószínűleg egy 100 collos monitoron sem lesz működőképes ötlet, szolgáltatás, játék, etc…

Érdekes kérdés, hogy a mobilverzió és a kisalkalmazásverzió mellett vajon mennyire van még szükség önálló portálokra. Egyre kevésbé egyértelmű…

A leglilább köd sokak számára egyelőre ez a “valós idejű web” dolog. Az információáramlás felgyorsítása ugyanakkor egy új versenyhelyzetet fog teremteni a portálok, szájtok között. Ez az egész persze elsősorban a médiatípusú portálokat érinti. Vagyis ahol fontos a kronologikusság, a történések egymásutánja. 

A real-time sztori persze költséges mulatság. Nem is mindenhol lesz pénz az ilyen irányú fejlesztésekre.

Nem akarom agyonírni ezt a postot. Úgyhogy inkább majd holnap folytatom a témázást. Meg jövünk majd egy, a magyar piacot izélgető bejegyzéssel is.”

Bár abban nem vagyok biztos, hogy a ‘téma’ szó igeként is használható, de abban igen, hogy a LinuxFórumnak is el kell indulnia ebbe az irányba (is).

Szolgálati közlemény: szeretnénk kérni a mobil eszközt használókat, hogy a. látogassák az oldalt a mobil eszközről (is)
, b. mondják el véleményüket és tapasztalataikat az oldal használhatóságáról.
(szerk.)

A webisztán cikke elérhető a webisztan.blog.hu oldalán

Vélemény, hozzászólás?