Nyílt forrású képernyővédők életre keltése OSX 10.6 alatt

Az egyik legbosszantóbb tulajdonsága az OS X 10.6-nak az, hogy a képernyővédőt csak 64-bites módban engedi működni. Ez azt jelenti, hogy a régi képernyővédők a System Preferences Desktop & Screen Saver paneljében szürkén jelennek meg, nem engedi a rendszer a kiválasztásukat. Ha megpróbáljuk, akkor a rendszer kifejezi azon óhaját, hogy ezeket talán rakjuk a kukába.
Sok képernyővédő – ami kiválóan működött a 10.5-ös rendszer alatt – már nem fejlesztenek. Kedvenc programunk (amely még a Leopard alatt gond nélkül működött) ügyében először nézzük meg, hogy a fejlesztő(k) elkészítették-e a HóLeóhoz való verziót (vagy éppen dolgozik rajta). Ha úgy tűnik, hogy már abbahagyta a projekt fejlesztését, mint oly sokan, akkor hátha meghozta még azt a szívességet, hogy nyílt forráskódúvá nyilvánította.

Nézzük például az XScreenSaver oldalt. Itt több mint 200 képernyővédőt találunk Linux alá, mind a bináris, mind a forráskód elérhető hozzájuk. A bináris fordítások 32-bitre készültek és kiválóan működnek a Leopárd alatt, de nem jók a Hóleopárdhoz.

A megoldás egyszerű: újra kell őket fordítani 64-bites módban.

A fordítás menete elolvasható a macosxhint.com oldalán.

Megjegyzés: nálam egy ideje a WorldClock nevű képernyővédő működik, ennek mind 64-bites, mind magyar nyelvű változata elérhető.

Vélemény, hozzászólás?