Hibavadászat fejpénzért

ChromeA Google némi jutalom felajánlásával szeretné felgyorsítani a Chrome és a Chromium biztonságát: 500$-1337$ kínál annak, aki a kódban biztonsági rést fedez fel (minél nagyobb a rés, annál nagyobb az összeg).
A koncepció nem új, a Mozilla a Firefox fejlesztésénél hasonló módszert használ, az induló összeg náluk is 500$.
Azt is el szeretnék ezzel érni, hogy a hibát hozzájuk jelentsék be, s ne publikálják. A program magára a Chrome-ra és a Chromiumra vonatkozik, a külső fejlesztők moduljaira nem.
S a pénz mellett egy pici morzsa a dicsőségből is jut: a hibavadászok felkerültnek a Google biztonsággal foglalkozó 'akiknek köszönjük' listájára is.

a programról bővebben a ReadWriteWeb oldalán

A legnagyobb összeg, az 1337$ egy kocka-szlengből, a 'leet speak'-ből jön ('leet' = l33t). (lásd még: wikipédia)

Pénzdíjak ügyében az egyik legszebb történet Erdős Pál matematikushoz fűződik, ő a könyveiben ajánlott egy-egy probléma megoldásáért kisebb-nagyobb összegeket (néhány dollártól tízezerig). Sok közülük még mindig megoldásra vár – ha valaki nem talál hibát a Chrome-ban esetleg Erdős könyveiben is szétnézhet. (mondjuk egyik sem könnyű olvasmány …)

S ha már pénzdíj és programozás: a TeX rendszer kidolgozója, Donald Knuth azt ajánlotta, hogy minden, a TeX rendszerben hibát találónak az előző hibáért kifizetett összeg dupláját fizeti ki. Az első hiba 1 centet ért.
Nem ment tönkre, egyrészt mert arrafelé az egyetemi professzorokat megfizetik, másrészt mert az eddig kiállított legnagyobb számla 327,68$-ról szólt, harmadrészt mert ezeket a csekkeket nem beváltani, hanem bekeretezni és valami jól látható helyre kitenni szokás. Mondjuk a TeX rendszer verziószáma sem a szokásos rendszerben halad: a jelenlegi a 3.141592. A program nem fejlődik, hanem tökéletesedik.
 

Vélemény, hozzászólás?