RawTherapee: a legújabb nyílt forráskódú Raw Editor

RawTherapeeA Horváth Gábor által 2006 óta (egyedül!) fejlesztett képfeldolgozó programnak, a RawTherapee-nek megjelent a 3.0 alfa változata, s ezzel együtt licencet is váltott. Mostantól a program GPL licenc alatt fut.
(A változást három dolog motiválta: egyrészt a képátalakító algoritmusok érdeklik, a GUI fejlesztése kevésbé, másrészt frusztrálta a sok nem reprodukálható hiba, amit bejelentettek – miközben a saját gépén stabilan működik a RT. Harmadrészt gyermeke 10 hónapos, s szeretne vele minél több időt tölteni.)

A RawTherapee alapvetően egy konverter program, amely a digitális kamerák nyers képfile-ait képes átalakítani, feldolgozni. A kezelőfelületet gyakorlatilag újraírta (még hogy nem ért a GUI-hoz), a mostanában kialakult gyakorlatnak megfelelően három hasábos elrendezésben dolgozhatunk. S ehhez jön még a tabok kezelése, a file kezelő ablak mellett egy-egy megnyitott képet külön fülön kezelhetünk.
A képek feldolgozásához szükséges eszközök a jobb oldalon 5 csoportban találhatók, az első az expozíció (Exposure, Highlight Recovery, Shadows/Highlights), a második a részletek (Sharpening, Luminance Noise Reduction, Color Noise Reduction), a harmadik a színbeállítás (White Balance, Channel Mixer, Color Boost, Color Shift, ICM), a negyedik az átalakítás (Crop, Rotate, Distortion, C/A Correction, Vignetting Correction, Resize), az ötödik pedig a Metaadatok (Exif és IPTC) kezeléséhez tartozó szerkesztőket tartalmazza.
(Bár a program beállítható magyar nyelvre, a fordítás még nem teljes, ezért inkább az angol megnevezéseket idéztem.)
A 3.0 verzióban igazi változás a csoportos feldolgozás, több kép kijelölésével azonos beállításokat érhetünk el. A belső algoritmus minimális változást tartalmaz csak (ennek sebességével korábban sem volt gond).
A teszt verzióból Linux bináris (32 bites és 64 bites változat), win32 telepítő és a forráskód érhető el.

Az alfa megjelölést érdemes komolyan venni, a program hajlamos az elszállásra, a legváratlanabb helyzetekben (nálam egy jpeg file-okat is tartalmazó mappától is kifeküdt).
Eszközei azonban figyelemre méltóak, az automatikus szintbeállítás jó kiindulási pont lehet a finombeállításokhoz, az átalakítás eszközei és az IPTC szerkesztő már egy másik kategória felé tolják a RT-t.

A RawTherapee érdekes területen mozog, az OSS világban egyik oldalról a Rawstudio rendelkezik hasonló képességekkel (vállaltan kevésbé technikai megközelítéssel), a másik oldalról a Digikam, amely inkább egy katalogizáló program Raw Editor képességekkel.

A kereskedelmi programok között pedig valahol a Lightroom és az Aperture közelében van.
(Számomra úgy tűnik, hogy igazából azt az utat járja, ahogy a RawShooter nevű programból Lightroom lett, csak ott nem egy kiváló programozó volt a háttérben, hanem egy cégfelvásárlás.)

bővebben az lwn.net oldalán

 

Vélemény, hozzászólás?