F-Spot: All-in-One képkezelő bevetésre készen

F-SpotSzerkesztőnek és szervezőnek nem tökéletes, de az F-Spot jó választás lehet a fotógyűjtemény kezelésére. Sokféle képformátumot támogat és rendelkezik kézreálló export lehetőséggel, hogy képeinket a SmugMug vagy a Flickr oldalára továbbítsuk. De jobb ha tudjuk, hogy van néhány nyűgje.

Tökéletes képkezelő – ha egyáltalán – elég kevés van. Mindazonáltal a Gnome F-Spot Photo Management a Linux felhasználók számára egész jól megközelíti ezt.

Az F-Spot az egyik legismertebb Linux alkalmazás.  Sok tekintetben hasonló a Google újracsomagolt Picasa Photo Organizer-e és a népszerű GIMP. Az F-Spot nyilvánvaló hátrányai ellenére hasznos program – csak néha furcsa mód nem működik.

Ha már egyszer a Linux Desktopok közül a Gnome-ot választottad, akkor kézenfekvőbbnek tűnik az F-Spotot használni a képek kezeléséhez, mint a másik két konkurenst. A Picasa futtatásához szükséges az open source Windows emulator (ill. API), a Wine  – ebben az értelemben nem is igazán Linux alkalmazás. A GIMP felülete pedig sokkal nagyobb kihívás, mert ott három különálló ablakot kell kezelni.

Figyelembe véve a fenti adottságokat és korlátokat gyakran számítok az F-Spotra mind a fotógyűjteményem kezelésénél, mind a helyszíni munkáknál. Elég erős eszköztárral rendelkezik a képek kezeléséhez. Ha egyszer megismerted a kezelését, az F-Spot egy jól használható program a fotók megosztásához, a feltöltéshez, a kereséshez és az állomány rendezéséhez.

A program alapvető tulajdonságai

Az egyik legfontosabb dolog, amiért szeretem az F-Spotot az az, hogy 16 grafikus formátumot kezel, többek között: JPEG, GIF, SVG, PPM, TIFF és DNG. A fanatikus fotósok pedig számos gyártó-specifikus formátumnak örülhetnek, mint a CR2, PEF, ORF, SRF, CRW, MRW, NEF és RAF.

Mindez lehetővé teszi, hogy mindezen formátumokat külső konverter nélkül kezeljük. S így egy egységes típusban tárolhatjuk a képeinket. Mindehhez még az F-Spottal megnézhetjük és exportálhatjuk a meta-adatokat, az EXIF és XMP leírásokat.

A másik elegáns képessége az F-Spot ‘Export To’ pontjának a beépített publikációs formátumok kezelése: a SmugMug, a Flickr, a 23hq, a PicasaWeb és CD formátumába képes konvertálni a kiválasztott képeket. Közben átméretezi is őket, ha szükséges, a meta- és a hozzáadott adatokkal együtt.

Cimkék kiválasztása

A fotók kezelésének egyik legfontosabb eszköze az F-Spot számára a címkézés. Böngészés módban a diaképeknél a jobb egérgombos menüben elérhető az ‘Címke csatolása’ opció, ahol választani lehet a ‘Kedvencek’, ‘Rejtett’, ‘Emberek’, ‘Helyek’, ‘Események’ és az ‘Új címke létrehozása’ között.

A bal oldali panelen ugyanezeket a kategóriákat láthatjuk. Ha valamelyiket kiválasztjuk, akkor a fő ablakban az adott címkével ellátott képek jelennek meg.

A felső részen lévő időszalaggal a képek készítésének ideje alapján válogathatunk (EXIF érték) – ez is egy lehetőség a képek szűrésére.

Szakértői szint

Gyakran előfordul, hogy a felhasználó már elsajátította a képnézegető alapvető eszközeit, túllép a program tudásán. Ekkor az ember rájön, hogy a kiválasztott alkalmazással nem tudja megcsinálni azt, amit akar. Ilyenkor az egyetlen megoldás az, hogy választ egy másikat, egy nagyobb tudásút.

Az F-Spottal nem történik ez meg. Az egyszerű dolgoktól, mint a képek beolvasása a kameráról, az iPodról, vagy képválogatás megjelenítése teljes képernyős módban, vagy diavetítés haladhatunk a bonyolultabb dolgok felé.

Például a böngészőben a képre kattintva beléphetünk a ‘Kép szerkesztése’ részbe, ahol különböző eszközök állnak rendelkezésünkre. Van itt ‘Levágás’, ‘Vörösszem-csökkentés’, ‘Telítetlenítés’, ‘Tintaárnyalat’, ‘Kiegyenesítés’, ‘Lágy fókusz’, ‘Automatikus szín’ és ‘Színek módisítása’.
hogy ki bírta a forgatást ‘Kiegyenesítésre’ fordítani az komolyan érdekelne … (szerk.)

Az F-Spotban elérhetőek azok az eszközök is, amelyek az egyszerű grafikai programokban nem. A menükben gyorsan elérhető a kívánt funkció, például a színek beállítása. Itt kezelhetjük a fényerőt, a kontrasztot, a telítettséget és a színhőmérsékletet is.

A furcsa dolgok

Mint már mondtam korábban nincs tökéletes képkezelő program. Az F-Spot Achilles pontja az, hogy a képeket először importálni kell. Nem lehet egy képet egyszerűen megnyitni ott, ahol van, vagy
szerkeszteni anélkül, hogy előtte importálnánk. Bár más programoknál is – mint pl. a Google Picasa – hasonló eljárást alkalmaznak.

Mindazonáltal az F-Spot túl messzire megy. Azzal, hogy a program ragaszkodik a képek importálásához a hatalmas képtárba a winchesteren lényegében kétszer annyi tárhelyet foglal.

Az esetemben a fotógyűjtemény elért arra a pontra, hogy majdnem tele lett a merevlemez. Így hát fogtam az egészet – mintegy 10.000 kép – és átraktam egy külső meghajtóra.

Nem várt eredmények

A Picasa és a GIMP nem találta meg a képeket az új helyen. Ha a külső meghajtó nincs csatlakoztatva, akkor mindkét alkalmazás azt mondta, hogy nem érhetők el a képek.

Amikor megpróbáltam a importálni a képeket a felcsatlakoztatott meghajtóról az F-Spot kiakadt és hibajelzést adott. Még a program törlése és újrainstallálása sem oldotta meg a problémát.

Az orvosláshoz kellett egy kis szerencse. Az F-Spot beállításaiban szerepel az a rejtett könyvtár, ahova az előző képeket importálta, kitöröltem ezt a könyvtárat a programmal és újraindítottam.

A probléma megoldódott. A képek importálása az új helyükről, a külső meghajtóról gond nélkül működött. Csak ismét elfoglalta a helyet a meghajtón, még ha csak a bélyegképeknek is.

További előnyök és hátrányok

Az F-Spot kicsit bonyolult az új képek kezelésében. Például nem lehet beállítani, hogy melyik mappában keresse az új képeket.

Ugyancsak hiányzik a videók címkézésének a lehetősége. Ez az egyik nagy hátrány, főleg, hogy az új kamerákkal lehet mind képet, mind videót készíteni. Az F-Spot a gyűjtemény tisztítását és sorbarendezését nem segíti, azt manuálisan kell megoldani.

Előny viszont, hogy az F-Spot észleli ha kamera vagy memóriakártya csatlakozik a géphez, s automatikusan importálja a képeket.

Hol érhető el?

Az F-Spot most a 0.6.1.5-ös verziónál tart, ez 2009. novemberében jött ki. Az előzőekhez képest a változásokat csak a nagyon profi felhasználók veszik észre.

Az F-Spot letölthető innen.

Az F-Spot open source projekt, a GNU GPL licenc alatt érhető el. A program számos disztribúcióhoz elérhető bináris csomagban is, bővebben a weboldalukon.

a cikk a LinuxInsider oldalán jelent meg

Vélemény, hozzászólás?