A ‘Red Star’ és a nyílt kód a rendszer ellensége?

Egy kellemetlen politikai játszma részese lett a Linux azáltal, hogy Észak Korea összerakott egy saját rendszert, és az IIPA (Nemzetközi Szellemi Tulajdon Szövetség) szerint az OSS állami használata "kizár több megbízható céget a kormányzati piacról". Szóval akkor a nyílt kód használata nem legitim?

(upgrade: módosítottam a címet, mert a FOSS kifejezés számomra nagybetűvel vállalhatatlan; tudom, hogy a 'nyílt kód' nem ugyanazt jelenti, de sajnos nem tudok jobbat)

A kérdés első fele egyszerűbben: ha egy totalitárius rendszer Linuxot használ, akkor ez azt jelenti, hogy a Linux ellenség?
(A 'Red Star' megjelenéséről több magyar oldal is beszámolt, az eredeti egy orosz nyelvű anyag, melyhez képernyőképeket is mellékeltek.)

A kérdés második fele bővebben: az IIPA nevű csoportosulás több más egyesületből áll össze, többek között olyanok mint az Association of American Publishers, a méltán népszerű Business Software Alliance (BSA), a Recording Industry Association of America.
Hogy mi ezen csoportosulás álláspontja? Tömören: "bármely ország, amely a szabad szoftverek használatát javasolja a kormányzati rendszerekben az az állam ellensége. Hát igen, khmm, a listán ott van az USA is.

Ezt a kérdést járja körül a LinuxInsider.com cikke, összefoglalva a két hírhez kapcsolódó blogbejegyzéseket a közelmúltból.
(lefordíthatatlan szójáték: 'in North Korea, you don't operate system; system operates YOU')

Az IIPA annyira zokon vette a dolgot, hogy azt merte mondani, hogy az OSS-nél még a kalózkodás is jobb (nem, bocsánat, helyreigazítok, azt mondta, hogy az OSS rosszabb, mint a kalózkodás). Meg hogy gyengítik a szoftver ipart, mert megnehezíti, hogy több legitim cég hozzáférjen az állami piachoz.

A másik oldalról pedig, igen, egy kicsit mókás, hogy diktatúrák, kommunista rendszerek használják a nyílt kódú rendszereket (Kína, Korea, ha jól emlékszem erre halad Kuba is). Számukra a zárt kódot áruló cégektől való függőség elkerülése lehet az a cél, amiért cserébe felvállalják a nyílt kód alkalmazását.

'A forráskód semleges' – írják a cikk végén – vagyis 'az csak egy kód, az számít, hogy mit csinálsz belőle és mit csinálsz vele'.

A teljes cikk elérhető a LinuxInsider.com oldalán.

Megjegyzések:

Szerintem semmi baj nincs a 'Red Star' disztróval, még akkor sem, ha a legkedvesebb vezér szavait is tartalmazza a 'mellékelt readme file'. A saját kultúra megőrzése és erősítése pedig olyan cél, amit csak támogatni lehet (a képernyőképek között mintha egy GO játékot is látni véltem, az pl. konkrétan érdekelne …). S hogy ezt a nyílt kód felhasználásával teszik – hát tegyék. Erre (is) való.
Valahol a másik oldal álláspontját is értem (de elfogadni nem vagyok hajlandó). Ez a piac védelme, már-már bájos, ahogy kivillantják a foguk fehérjét, ahogy az állami piacot féltik a saját érdekükben (csak tudjátok az a piac az mi vagyunk, az a mi pénzünk meg egyebünk).

A Linux elterjedését kis hazánkban ez a két tényező ('Red Star' vs. IIPA) a legkevésbé sem fogja befolyásolni.
 

Vélemény, hozzászólás?