Ami elveszhet az e-book korszakban

Az a könyv borítója. A címlap. Ami – sok esetben – eladja a könyvet.

Ez jutott a The New York Times bloggerének eszébe – s bizonyos fokig igaza van.

Elvész a borító, kevesebbek leszünk jó pár ötletes grafikai és tipográfiai megoldással. Amikor a villamoson látunk valakit e-bookot olvasni akkor csak annyit tudunk meg, hogy milyen kütyüje van. (A másik oldalon az az alma nem azt jelzi, hogy a gyümölcsökről olvas …)
Nem lehet leszólítani ez alapján (áááá, ezt ismerem, ez egy nagyon jó regény, én is olvastam egy fél éve …), nem lehet lenézni (na, megint egy bölcsész a háború és békével), nem lehet beazonosítani, hogy milyen vizsgára készül éppen (kezében A római jog története és institúciói, cérnafűzött, keménytáblás). Annyit tudhatunk meg csak róla, hogy Apple, Amazon vagy Sony. Hát igen, ezzel nem vagyunk sokkal előbb (az ismerkedésben).

S elvész a kiadók egyik legfőbb eszköze a könyv ‘beazonosítására’, reklámozására, a marketingeseknek megint valami mást kell kitalálniuk.

Nem teljesen reménytelen a helyzet, mert a zenekiadók is megoldották, tulajdonképpen ezért van színes kijelzője az iPodnak, hogy az album borítója megjelenhessen rajta. S még a torrent világban is (mint mondják …) az mp3-mak mellé beszkennelik a cd borítóját is.

A másik oldalról viszont: a könyvkiadás egyik legnagyobb problémája volt a képek kezelés. Mert a kép kell a könyvbe (minél több, minél jobb minőségű, s ha lehet színes), de a nyomdai költségek miatt ennek mindig komoly ára volt.

Az e-book viszont nélkülözi a nyomdaköltséget: innentől ‘csak’ a jogdíjakat kell költségként kezelni, s lassan kialakítani az új, az elektronikus adottságoknak megfelelő könyveket. Mert számomra ez a legnagyobb kérdés: hogyan néz ki ez a valami, mennyiben alakul át a szöveg és a grafika, a kép aránya, hogyan hat a tipográfiára ez az új eszköz. Jelenleg az e-book a papír kiadás – jó eseteben olcsóbban árusított – digitális verziója. S nem több semmivel sem.

S ha már könyv és elmúlás: emlékezzünk meg Kass Jánosról, aki a március 29-én távozott el közülünk, s akinek sok-sok remek könyvet (borítókat és grafikákat) köszönhetünk.
Személyes kedvencem a Don Quijote tollrajzai.

Köszönjük, hogy velünk volt.

Vélemény, hozzászólás?