Blog mérleg

statImmáron egy éve küldözgetem a fórumon a blogbejegyzéseket, vagy egyéb hasonló olvasható tartalmakat, melyekből nagyjából olyan egy darab jut átlagosan egy napra. Úgyhogy úgy gondoltam, hogy érdekes lenne mérleget vonni és feleleveníteni a legérdekesebbeket… legalábbis számomra a legérdekesebbeket.

Az első, ami megindította – legalábbis a blogbejegyzések sorát – az egy április bolondja cikk feldolgozása volt Urban Terror HD, kicsit másképp címmel. A második a böngészőhárború sorozat kiinduló cikke. A harmadik egy emberközelebbi CAPTCHA rendszerről szól, amihez hasonlót használunk mi is. Később a Bizonyíts! című cikkünkben görbe tükröt is tartottunk az eredeti, embert próbára tévő módszer elé.

SketchSynth: a papírra vetett valóság-gal megkezdődtek a videolinkek hozzáadásai is. Majd egy érdekes cikk következik a kedvenceim körében, A Kaspersky Linuxszal menti a Windowst címmel, melyet többen megosztottak a közösségi hálózatokon is. Ezt követi az androidos statisztikákat megnyitó Élen az Android 2.3.

Aztén itt jött a “csoda”, mely az új MPlayer rilízről tájékoztat a hivatalos bejelentés előtt. Még az is lehet, hogy mi voltok az első magyar informatikai oldal, ami leközölte. Azután a Google meghódította az eget is a felhasználókért következett, mely project azóta már valamilyen szinten úgy tudom létezik, bár nem próbáltam ki.

Ezt követte a linux.com 30 Linux kernel fejlesztő 30 hét alatt sorozata, melyről a magyar olvasók valószínűleg tőlünk hallhattak először és vélhetően az egyetlen magy fordítás és/vagy magyar összefoglaló is nálunk olvasható csak. Sajnálatos módon idő hiányában félbemaradt a közepén, utána már nem bírtam magam utólérni. De majd később esetleg folytatom, vagy, ha valaki bátorságot érez arra, hogy a fennmaradt részek legalább egy-egy részét lefordítsa és megjelentesse itt, az jelentkezzen bátran. 🙂

Aztán bemutattuk emberi testrész nyomtatásának lehetőségeit mely egy újabb 3D nyomtatásról szóló sorozatot indított útjára. Bemutattam az open source hardware-t egy házikedvenc etető segítségével. Majd elmerengtem a Plútó bolygó státuszáról.

Ezután jöttek a csodálatos NASA cikkek. (Mármint nem az én bejegyzéseim a csodálatosak, hanem amit a NASA prezentál. :)) Rögtön az első egy brutálisan nagyfelbontású marsi panorámát ábrázoló képről szól. Bemutattunk marsi játékok a NASA jóvoltából. Ezt követően, ha jól emlékszem gyakorlatilag élőben közvetítettük a Soyuz-ISS randevút, csakúgy mint a Curiosity landolását 7 perc pokol után 70 perc mennyország címen. Majd egy bámulatos interaktív panoráma képet is élvezhettünk a Greeley Havenről.

Bejelentettük, hogy a Linux is játékplatform leszUSB: legyen egy töltő mind felett! címen szóltunk pár szót az új USB-ről. De szóltunk néhány szót az Olimpiáról is, még viccesen is Az Olimpia egy rágcsáló szemével… című szösszenettel, de teljes olimpia idején kint volt egy olimpiai éremtáblázat widget a fórumunkon.

De volt szó szuperszámítógépről, vagy a közhittel ellentétes hatalmas japán robotról, de az év “csillaghullásáról” is.

“Twisted” Torvalds is énekelt nekünk, majd “megfuckta” az NVIDIÁt.

Google Doodle esete a Star Trekkel (vagy legalábbis a Google Doodle) útnak indította a saját irka-firkáinkat, majd megszületett a Droid?! Bemutatom… cikksorozat az Új androidos cikksorozat és menüpont a Linuxfórumon! bevezető cikkel.

Kitárgyaltuk a merevlemezek jövőjét, vagy azt, hogy mennyire toxikus egy telefon, de az új mobil fájlrendszerekről is szó esett, de az SSD árlisták felé is kitekintettünk.

Miútán szuperszámítógépet “építettünk”, új cikksorozat látott napvilágot mejnek az alapjait a D.I.Y. “beágyazott” ablak javascriptben – stíluslap című bejegyzés teremtette meg. De ez nem volt elég, hisz egy új alkalmazáskereső szolgáltatást vezettünk be a Linuxfórumon, és végül új ruhába öltöztettük a Linuxfórumot.

Sajnos (vagy szerencsére) hosszúra sekeredett, de hát sok kedvencem van. Sőt ettől sokkal több dologról akartam írni a fórumon, amire egész egyszerűen nem jutott idő. Ott voltak például a Mérges madaraknak a Star Wars kiadása, a Star Wars moziváltozatának “mínusz 123. része” adott volna alkalmat. Ezt még azért talomban tartom, csakúgy mint a további androidos trükköket, melyek leírása szinte biztosan meg fog valósulni.

Hát remélem azért sok újat hallottatok tőlem és jól szórakoztok még mindig… habár ez csak ismétlés.

Vélemény, hozzászólás?