MacGyver nőben – interjú Kecskés Máriával

Nem sokan akadnak Magyarországon, akik hardverekkel foglalkoznak – ráadásul nők. Kecskés Mária nevét a blackPanther linuxalapú operációs rendszer  kapcsán sokan ismerhetik, ideje, hogy megismerjük mi is.

 

eri.jpgMesélnél pár szót magadról? Hol születtél, családi körülményeid milyenek?


Ajkán születtem 1971-ben, édesapám bányász volt, van egy húgom, aki 5 évvel fiatalabb nálam. Négy gyermekem van, két lány és két fiú. A blackPanthert a férjem fejleszti, én vagyok a tesztalanya, a "hülyeuser", akin kísérletezik. A szoftveres részhez egyáltalán nem konyítok, csak a "vashoz".


Mikor kezdtél el számítástechnikával foglalkozni, és hogyan alakult a pályád?


Körülbelül tíz éve foglalkozom számítástechnikával. Az eredeti szakmám gépjárműüzemi technikus (ami azért lett, mert apukám a katonai pályát ellenezte, ugyanis eredetileg katona szerettem volna lenni), ezt elvégezve gépipari technikumba jelentkeztem. De… hogy ne legyen egyhangú az életem, letettem a teljes körű anyakönyvi szakvizsgát és elvégeztem a közgazdaságit is. Ezenkívül könyveltem is és évekig vezettem teherautót.

Nem sokan akadnak Magyarországon, akik hardverekkel foglalkoznak – ráadásul nők. Kecskés Mária nevét a blackPanther linuxalapú operációs rendszer  kapcsán sokan ismerhetik, ideje, hogy megismerjük mi is.

 

 

Milyenek a tapasztalataid nőként? Sok atrocitás ért? Nehéz elfogadtatni azt a vonalat, amit te képviselsz?


Nőként az informatikában úgy néznek az emberre, mintha két feje lenne. Bár ez most talán már kezd kicsit változni. Az elején amikor megcsináltam egy rossz gépet, szó szerint leesett a pasik szája, hogy jéé, nő létedre?! Vagy ha összeállítottam egy konfigot, akkor az volt az első reakció, hogy nincs itt egy férfi kolléga? Mondom, miért? Hát meg kellene kérdezni tőle, hogy ez jó-e így… Na gondolhatod, hogy el szokott kapni a harci ideg…


Más lányok, barátnőid mit gondolnak arról, amivel foglalkozol?


A barátnőim tudják, hogy nem vagyok "normális" (Nevet.) Az ő gépüket is én szoktam javítani, de van egy dolog, amitől sokszor lehidalok. Felhívnak (bárki, legyen az barátnő, vagy idegen…). "Nem jó a gépem." "Aha, és mi a baja, mi történt? Hibajelenség?" "Hát, valamit kiírt…" "És? Mi volt az?" "Nem tudom, mert bezártam!" Na ilyenkor az orvos simán beutalna a kórházba 500-as vérnyomással…


Hol dolgozol, milyenek a munkakörülményeid? Milyen számítógépet és mobilt használsz?


Saját márkájú (blackPanther) laptopot használok, egy kicsit, mert azt könnyen cipelem, a mobilom semmi extra, csak arra használom, hogy telefonáljak, és zenét hallgassak. Ezért csak egy Sony Ericsson walkman mobilom van.


Mit gondolsz az utóbbi évek technológiai változásairól?


Az IT-ben a változásokat szinte lehetetlen nyomon követni, ami ma új, az tuti holnap ilyenkorra elavul. Kedvencem újdonságom, szoftverem, hardverem nincs. Minden jöhet, ami jó, hasznos és használható.


Milyen egy átlagos munkanapod? Szabadidődben szoktál a számítástechnikával foglalkozni, vagy pedig olyankor "leeresztesz" és kikapcsolsz mindent?


Munkanapról klasszikus értelemben nem beszélhetünk, mert a fő "tevékenységem" még a gyerekek nevelése (a legkisebb csak 1,5 éves), akkor dolgozok, ha kell. Soha nem kapcsolom ki a laptopom, nonstop üzemel. Szabadidőmben pókerezek, természetesen a számítógépen. A kikapcsolódás, vagy ahogy te nevezted, a "leeresztés" egyedül az alvás.


Mit gondolsz, az elkövetkezendő években mennyire lesz nehéz egy nőnek számítástechnikával, IT-vel foglalkozni?


Egyre könnyebb lesz, persze ehhez kell bizonyos műszaki beállítottság, és némi affinitás. Nagyon nehezen tudnék elképzelni egy "plázacicát" csavarhúzóval a kezében egy PC fölé görnyedni és azon aggódni, hogy "jaj, letörik a műkörmöm". Viszont, mint nagyon sok szakmában és az élet sok területén, itt is meg fognak jelenni a nők, mert mindig lesznek olyan lányok, akik azt mondják: hát ehhez nem kell pasinak lenni, megy ez nekem is…

 

Az eredeti cikk itt : http://electrose.hu/macgyver-noben-interju-kecskes-mariaval-20100309.html

Vélemény, hozzászólás?