Itt a MegaDroid, mely akár 300000 darabos androidos okostelefon hálózatot is képes szimulálni

Akkor most szemelgetek a korábbi tweetjeimből, annak, aki még nem olvasta, vagy épp nem tud angolul.

Sandia National Laboratories új számítógépes fürtöskéjét MegaDroid-nak nevezték el, mert arra képes, hogy akár 300 000 darab Android 4.0-val felszerelt okostelefon-hálózatot szimuláljon.

A MegaDroid egyébként nem kevesebb, mint 500 000 dollárt kóstál és 520 darab egyenként 4 magos i7 Sandy Bridge CPU-val és 12 GB rammal felszerelt x86-os renszert foglal magában. Az x86-os rendszereken egyébként QEMU-KVM-et futtatnak. Nagyjából 580 Android virtuális gép fut minden egyes CPU-n.

Érdekesség, hogy a MegaDroid virtuális telefonjai bármilyen okostelefon tulajdonságot képesek szimulálni, beleértve a GPS-t, kamerákat, WiFi-t, rádió cellákat. Sőt ezen felül a virtuális telefonok képesek kommunikálni is egymással, sőt T-Mobile hálózaton akár a nem virtuális társaikkal is. De ezen felül a szoftver még arra is képes, hogy a felhasználók mozgását is szimulálja.

A MegaDroid segítségével a kutatóknak lehetővé válik, hogy egyszerre nagy számú telefon viselkedését viszgálják anélkül, hogy sok fizikai telefont használnának fel, melynek a költsége 200 dolláros átlagár esetén nem kevesebb, mint 60 millió-ra rúgna. Ehhez képest a MegaDroid “ingyen van”.

A kutatók a hálózatot a biztonsági hibák, stabilitási kérdések, vírusok vizsgálatára használják. Mivel a hibák jó esetben a tesztelés alatt előjönnek ez a legjobb lehetőség arra, hogy a nagy nyílvánosság a legjobbat kapja.

A MegaDroid GPLv3 licenc alatt kezdte meg a működését napi 7240 dolláros működtetési költséggel.

Az eredeti cikk – a már jól ismert – ExtremeTechen olvasható.

Vélemény, hozzászólás?