Mennyire toxikus a telefonod?

Azt gyakran méregetik, hogy mennyire okos egy telefon, de azt sokkal ritkábban, hogy mennyire toxikus. Hát most ez utóbbira is sor került.

A HeathyStuff.org megvizsgált 36 különböző telefont, melyek az elmúlt 5 évben jelentek meg. A telefonokat teljesen szétszerelték majd megvizsgálták őket Röntgen-fluoreszcencia spektrometriás berendezéssel.

Az így keletkezett 1106 mintánál 35 különböző kémikáliát és elemet vizsgáltak.

A telefonokat 10 telefongyártó cég reprezentálta: Apple, Hewlett-Packard Development Company, L.P, HTC Corporation, Huawei Technologies Co. Ltd, LG Electronics, Motorola, Inc, Nokia Corporation, Palm, Inc, Research in Motion, és Samsung Electronics. Cégenként legalább egy telefont vizsgáltak, de top 5 gyártótól (Apple, LG, Motorola, Research in Motion, és Samsung) többet is.

A telefonokat csavarhúzó, olló és fogó segítségével szerelték szét. Az így keletkezett alkatrészeket 7 kategóriába sorolták méret, valamint összetétel alapján.

A telefonok nagy számban tartalmaztak olyan veszélyes anyagokat, melyek elégetésükkel szennyezhetik a levegőt, valamint akár a vizet is. A telefonok több, mint 40 elemet tartalmaztak, beleértve a nehézfémeket, valamint nehezen bomló szerves vegyületeket.

A fémek 23%-ban képviseltették magukat a fennmaradó rész műanyag, vagy kerámia volt.

Minden egyes telefon tartalmazott legalább egyet a leginkább toxikus anyagokból. Ezek az elemek – többek között – bróm, klór, ólom, higany, kadmium.

A táblázatban a legtoxikusabb elemeket sárgával a következő csoportba tartozókat szürkével jelölték.

A többi eredmény illetve a teljes cikk elolvasható a HeathyStuff.org oldalán.

1 comment on “Mennyire toxikus a telefonod?

Vélemény, hozzászólás?